Të thyejmë tabutë me çdo gjeneratë
10 Qershor, 2020 Komentet te Të thyejmë tabutë me çdo gjeneratë Janë të Mbyllura Blogu,Qendra Aulona,Qendra Rinore “PO”,Qendra Trokitja,Te rejat zNJBMyJz7D

Mësuesja e shkollës së mesme Nevjana Muça nga Tirana thotë se është duke u bërë më i lehtë të diskutimi për edukimin seksual në shkolla. “Në të kaluarën, unë u kam kërkuar studentëve të diskutojnë tema të caktuara, dhe më janë përgjigjur se baballarët e tyre nuk i lejojnë që ata të flasin për këtë. Unë nuk has kaq shumë vështirësi tani, megjithëse fatkeqësisht tabutë vazhdojnë tëekzistojnë, “thotë Muça. “Theksojmë për të gjithë prindërit, mësuesit dhe studentët që të rinjtë sa më të informuar te jenë kur fillojnë marrëdhëniet seksuale, aq më të mira dhe më të shëndetshme do të jenë këto marrëdhënie dhe po aq më të përgjegjshëm, të pjekur dhe të përgatitur do të jenë në jetë këta të rinj.”
Oriana Osmani, një nënë nga Tirana, thotë se dëshironte që vajza e saj tani 18-vjeçare “të dijë sa më shumë të jetë e mundur për edukimin seksual”. Edhe pse ishte e vështirë kur vajza e saj ishte më e re, ajo vendosi të mos fikte TV kur u shfaq një skenë seksuale në një film, dhe në vend të kësaj u përpoq të fliste hapur për ato që po shfaqeshin në ekran. “Nuk kam pasur ndonjë përvojë të tillë me nënën time, kështu që ishte e vështirë për mua,” thotë Osmani. “Unë besoj se do të jetë më e lehtë për vajzën time të flasë me fëmijët e saj për seksin kur të bëhet prind.”
Mësimet e shëndetit seksual dhe riprodhues të prezantuara në shkollën e Marjo Rabiaj në Ballsh e frymëzuan atë që të stërvitej si edukator i bashkëmoshatarëve. Ai është vullnetar për një organizatë rinore (Qendra PO) që promovon çështje rinore, përfshirë stilin e jetës së shëndetshme, edukimin seksual dhe pjesëmarrjen e të rinjve. “Më pëlqen ta shpërndaj fjalën mes bashkëmoshatarëve të mi se çdo i ri ka të drejtë të jetojë një jetë të shëndetshme dhe të ndërtojë një të ardhme të sigurt, dhe se edukimi seksual na ndihmon ta bëjmë atë,” thotë Rabiaj.
Diskutimet e sinqerta në shkollë gjithashtu ndihmuan Rabiaj dhe e dashurën e tij të flisnin më hapur për seksin dhe marrëdhënien e tyre, thotë ai. “Ne kishim kaq shumë pyetje, të cilat tani e kanë marrë përgjigjen,” thotë ai. “Ndihemi më të qetë tani, bisedojmë hapur, dhe unë mendoj se kemi një jetë të shëndetshme seksuale tani dhe po mbrojmë dhe ndihmojmë njëri-tjetrin të mbetemi të shëndetshëm.”

Për autorin