A e dini sa mund të përfitoni duke qenë vullnetar pranë QSHPZH?
10 Qershor, 2020 Komentet te A e dini sa mund të përfitoni duke qenë vullnetar pranë QSHPZH? Janë të Mbyllura Blogu,Publikime,Qendra Aulona,Qendra Rinore “PO”,Qendra Trokitja,Te rejat zNJBMyJz7D

Kur u ktheva nga Shërbimi Vullnetar Evropian në Poloni, në vitin 2017, një mik i imi më rekomandoi të merrja pjesë në një kurs trajnimi për avokacinë në Shëndetin Riprodhues, të organizuar nga Qendra Shqiptare për Popullsinë dhe Zhvillimin. Sinqerisht,fusha e punës e QSHPZH-së më bëri të hezitoj, nëse duhet të bashkohem me organizatën apo jo. Unë jam një praktikuese myslimane, edhe pse nuk jam duke praktikuar kodin e veshjes myslimane. Unë mendoja se vlerat e organizatës janë kundër vlerave islamike për të cilat unë kërkoj. Sidoqoftë, vendosa ta shfrytëzoj këtë si një mundësi, duke njohur profilin e lartë të QSHPZH në vend, dhe rekomandimin e dhënë nga miku im. Asnjëherë nuk kam menduar që kjo do të ishte mundësia më e madhe në jetën time për ndërtimin e njohurive të mia për kujdesin riprodhues, të drejtat e grave dhe burrave për lirinë riprodhuese, një mundësi që do të ndikonte pozitivisht në zhvillimin tim dhe karrierën time të ardhshme.
Pas këtij trajnimi kam marrë pjesë në Takimin Vjetor të YSAFE në vitin 2018. Më pas, vazhdova të isha pjesë e programeve QSHPZH për Edukimin Seksual Gjithpërfshirës, kornizën gjuhësore, avokim dhe ofrimin e shërbimeve. Ishte shumë mbresëlënëse të merrja pjesë në trajnimin e parë për kornizën gjuhësore. Mendja ime u ndriçua nga korniza të reja mbi abortin, edukimin seksual gjithëpërfshirës dhe kontracepsionin. Më duhet të rrëfej se Islami është frymëzimi im dhe një nga kolonat e mia të jetës sime. Megjithëse pas këtyre ngjarjeve, unë fillova të lidh vlerat morale të familjes dhe kujdesit shëndetësor që QSHPZH ka për qëllim, me ato të Islamit dhe duke i brendësuar të gjitha këto vlera brenda meje. Fillova të besoj se gratë kanë të drejtë të çlirohen nga shtrëngimi riprodhues dhe çdo formë e autoritetit që përpiqet të ndalojë këtë është një formë e detyrimit dhe shkeljes; fëmijëve u duhet njohuri për marrëdhënie të shëndetshme intime; familja ka nevojë për kujdes riprodhues për një jetë të shëndetshme dhe dinjitoze.
Disa muaj më vonë unë u propozova nga organizata ime si Përfaqësues Rinor në Komitetin Ekzekutiv Rajonal të IPPF-EN dhe u zgjodha fituese. Ky pozicion më bën krenar për veten time, njëkohësisht më jep shumë më tepër përgjegjësi për të përfaqësuar organizatën dhe të rinjtë e tjerë në këtë organ të rëndësishëm drejtues të IPPF.
Në maj, unë u ftova të flasim për planifikimin e familjes në një program të mëngjesit në një kanal televiziv kombëtar, Ora News. Kam përdorur të drejtën e grave për të mos patur detyrim riprodhues dhe videoja kishte një shtrirje të madhe në faqen e facebook të QSHPZH. Paraqitja ime e parë publike në media ishte shumë emocionuese, kështu që synoj ta përsëris. Herën tjetër do të marr me vete aktivistë të tjerë të QSHPZH-së për t’i dhënë jehonë punës së mahnitshme që po bëhet në fushën e shkrim-leximit për Edukimin Seksual, kujdesin kontraceptiv dhe lirinë riprodhuese.
Tani jam e angazhuar si një aktiviste kryesore rinore e nismave të avokimit për ESGJ dhe abortin. Njëkohësisht jam shumë e prirur për të përmirësuar bazën e mbështetësve të QSHPZH, përfshirë të rinjtë nga komuniteti mysliman. Tashmë 4 nga miqtë e mi kanë filluar të vijnë dhe të vizitojnë qendrën QSHPZH. Ne, aktivistë e QSHPZH-së jemi plotësisht të përkushtuar për të paraqitur arritjet në lidhje me kornizën gjuhësore.

Për autorin