Unë jam shtatzënë – çfarë të bëj tani?
11 Nëntor, 2021 Komentet te Unë jam shtatzënë – çfarë të bëj tani? Janë të Mbyllura Blogu,Qendra Aulona,Qendra Rinore “PO”,Qendra Trokitja,Te rejat zNJBMyJz7D

Të zbulosh se jeni shtatzënë mund të jetë e frikshme, por përpiquni të qëndroni të qetë. Do të jeni mirë dhe ka njerëz që mund t’ju ndihmojnë.

Nëse jeni shtatzënë keni këto mundësi:

PRINDËRIMI – lindja dhe rritja e fëmijës.

[read_more id=”1″ more=”Read more” less=”Read less”]

NDËRPRERJE E SHTATZËNISË – përfundimi i shtatzënisë. (Vetëm në klinika të lincensuara nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale)

Nëse mendoni se mund të zgjidhni të bëheni prindër, keni nevojë për kujdes para lindjes për t’u siguruar që të qëndroni të shëndetshëm gjatë shtatzënisë. Nëse po mendoni të ndërprisni shtatzëninë, lini një takim sa më shpejt që të mundeni. Ndërprerja e shtatzënisë është shumë e sigurt, por ka më shumë rreziqe sa më gjatë të prisni si dhe  mund të jetë më e vështirë të ndërprisni shtatzëninë me kalimin e kohës. Çfarëdo që të vendosni të bëni, shkoni menjëherë te një mjek në mënyrë që ai t’ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm.

Biseda me dikë për ndjenjat tuaja mund të jetë gjithashtu e dobishme. Nëse mundeni, është një ide vërtet e mirë të flisni me partnerin dhe prindërit tuaj për këtë – ka shumë mundësi që ata të kujdesen për ju dhe të duan t’ju ndihmojnë. Ju gjithashtu mund të flisni me një anëtar tjetër të familjes, të dashurin/të dashurën, shok, këshilltar ose një të rritur tjetër të cilit i besoni. Zgjidhni dikë që do t’ju dëgjojë, do t’ju mbështesë, do të respektojë privatësinë tuaj dhe nuk do t’ju gjykojë ose do të përpiqet t’ju bëjë presion për vendimin tuaj.

Askush nuk duhet t’ju bëjë presion për të marrë ndonjë vendim për shtatzëninë tuaj, pavarësisht se çfarë vetëm ju e dini se çfarë është e duhura për ju.

Si t’u them prindërve të mi se jam shtatzënë?

Edhe pse mund të duket e frikshme, biseda me prindërit tuaj mund t’ju ndihmojë vërtet. Ata mund të flasin për opsionet tuaja me ju dhe të sigurohen që të merrni kujdesin shëndetësor që ju nevojitet.

Shumë vajza të reja shqetësohen se prindërit e tyre do të tërbohen dhe mërziten, por jo gjithmonë ndodh kështu. Nëse mundeni, përpiquni të jeni të hapur dhe të sinqertë. Filloni duke u thënë prindërve tuaj se ju keni besim tek ata dhe keni nevojë për ndihmën dhe mbështetjen e tyre. Shumicën e kohës, ata thjesht duan të sigurohen që të jeni të shëndetshëm dhe të sigurt. Nëse prindërit tuaj mërziten, mund t’u duhet pak kohë për t’u qetësuar.

Ndonjëherë prindërit janë të tronditur ose të zemëruar, dhe ndonjëherë ata janë të mirëkuptueshëm. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se si do të ndihen prindërit tuaj nëse nuk flisni me ta për këtë. Mund t’ju ndihmojë të flisni të gjeni një kohë të përshtatshme kur mund të flisni privatisht dhe të mos ketë shpërqendrime. Nëse ndiheni vërtet nervoz ose keni frikë të flisni me prindërit tuaj, gjithmonë mund t’i kërkoni një miku ose një anëtari tjetër të familjes që të jetë aty me ju gjatë bisedës. Në këtë mënyrë, ju do të keni mbështetje pavarësisht se çfarë ndodh.

Nëse vërtet ndiheni sikur nuk mund të flisni me prindërit tuaj, provoni të flisni me një të rritur tjetër të cilit i besoni (si tezja ose xhaxhai, gjyshi, motra më e madhe, infermierja e shkollës etj.). Nëse jeni të shqetësuar se t’u tregoni prindërve se jeni shtatzënë mund t’ju vërë në rrezik, tregojini një mësuesi, infermiereje ose mjekut, ose një të rrituri tjetër të cilit i besoni.

Drejtuar vajzave të reja!

Përgatiti:

Greis Osmani

Edukatore bashkëmoshatare

Këto shkrime janë përgatitur dhe botuar në kuadër të projektit : “Promotion of Safe from SGBV platform among young people in Albania” mbështetur nga Unicoms Switzerland GmbH-Sofia Branch.

[/read_more]

Për autorin