Cfarë duhet të dini rreth seksit dhe COVID – 19?
12 Qershor, 2020 Komentet te Cfarë duhet të dini rreth seksit dhe COVID – 19? Janë të Mbyllura Blogu,Te rejat zNJBMyJz7D

COVID-19 është një sëmundje serioze dhe të gjithë duhet të marrin masat parandaluese të rekomanduara për të minimizuar rrezikun e ekspozimit dhe përhapjen e virusit. Ne të gjithë e dimë se kjo do të thotë të pastrosh duart shpesh me sapun dhe ujë, të shmangësh kontaktin e ngushtë me këdo që ka ethe ose kollë, dhe të qëndrosh në shtëpi kur je i sëmurë.

Po seksi?

Shumë prej nesh që janë izoluar dhe qëndrojnë në shtëpi, nuk është për t’u habitur që shumë prej nesh pyesin se çfarë do të thotë kjo për jetën tonë seksuale. Për të ndihmuar, ne kemi bashkuar një udhëzues të dobishëm të Pyetjeve më të Shpështa për shëndetin seksual dhe COVID-19 – të cilat do t’i azhurnojmë ndërsa evoluon situate.

A mund të transmetohet seksualisht COVID-19?

Aktualisht nuk ka asnjë provë që të tregojë se COVID-19 mund të gjendet në spermë ose lëngun vaginal. Ndërsa kjo do të thotë që virusi nuk ka gjasa të jetë i transmetueshëm seksual, nuk do të thotë që nuk jeni në rrezik gjatë seksit. Të kryesh marrëdhënie me të tjerët, përfshirë prekjen dhe puthjen intime, ju rrezikon të merrni ose përhapni COVID-19.

Mos harroni se distanca sociale ndihmon në ngadalësimin e përhapjes së virusit dhe nga ana tjetër ndihmon sistemet e kujdesit shëndetësor të përballen më mirë.

Si mund të kryej ende marrëdhënie seksuale, por të mbrohem nga COVID-19?

Mënyra më e sigurt për të kryer marrëdhënie, është seksi me veten! Masturbimi nuk do të përhapte COVID-19, veçanërisht nëse lani duart me sapun dhe ujë para dhe pas.

Mënyra më e sigurtë është seksi me dikë me të cilin jetoni. Sidoqoftë, nëse ju ose partneri juaj shfaqni simptoma të COVID-19 ose në përgjithësi nuk ndjeheni mirë, këshillohet që të shmangni çdo kontakt fizik dhe të izoloheni për 14 ditë. Kjo do të thotë asnjë marrëdhënie seksuale, asnjë prekje intime dhe sigurisht jo puthje.

Nëse dëshironi të bëni marrëdhënie seksuale me njerëz jashtë familjes tuaj, duhet të merrni parasysh se duhet të kryeni marrëdhënie seksuale me sa më pak partnerë. Nëse zakonisht takoni partnerët tuaj seksualë në internet, mund të konsideroni që të mos takoheni personalisht dhe të përdorni platformat dixhitale.

Nëse kryeni marrëdhënie seksuale, rekomandohet të laheni para seksit dhe pas seksit. COVID-19 mund të jetojë në sipërfaqe për orë të tëra dhe kështu është shumë e rëndësishme që të laheni përpara se të prekni partnerin tuaj – duke i kushtuar vëmendje shtesë duart tuaja!

Dhe mbani mend se seksi nënkupton gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm dhe jo gjithmonë përfshin marrëdhënie seksuale ose prekje. Kjo mund të jetë një mundësi e mirë për të gjetur mënyra të reja për të shijuar njëri-tjetrin apo edhe veten!

Po në lidhje me HIV dhe infeksionet e tjera seksualisht të transmetueshme (IST)?

Nëse dëshironi të zvogëloni rrezikun e një infeksioni seksualisht të transmetueshëm, përfshirë HIV-in, vazhdoni të përdorni prezervativë.

Nëse tashmë jeni duke përdorur profilaksinë para ekspozimit (PrEP) për HIV, duhet të siguroheni që të keni një furnizim për 30 ditë ose më shumë.

Për njerëzit që jetojnë me HIV, OBSH tani rekomandon shpërndarjen shumë-mujore të tre muajve ose më shumë ilaçeve për HIV.

Po për kontracepsionin?

Nëse nuk jeni duke planifikuar një shtatëzani, përdorni kontracepsion, përfshirë prezervativët.

Nëse përdorni metoda kontraceptive me veprim të shkurtër, siç është kontraceptivi oral, në mënyrë ideale duhet të keni një furnizim për 30 ditë ose më shumë.

Me sisteme të tendosura të kujdesit shëndetësor, mund të jetë më e vështirë për të marrë kontracepsionin tuaj të rregullt siç është implanti ose IUD. Kur është e mundur, provoni kontaktoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të siguruar vazhdimësinë e metodës tuaj të preferuar të kontracepsionit.

Po sikur të kërkoj të kryej një abort?

Fatkeqësisht, në shumë vende aborti nuk shihet si një sigurim thelbësor i kujdesit shëndetësor gjatë pandemisë COVID-19. Kjo lë qindra mijëra gra dhe vajza që kërkojnë kujdes të sigurt për abortin gjatë muajve të ardhshëm në situata të rrezikshme për jetën.

Nëse aktualisht nuk mund të merrni shërbime të kujdesit për abortin nga ofruesi juaj lokal i kujdesit shëndetësor, mund të kërkoni këshilla të mëtejshme nga organizata qw punojnw pwr shwndetin e grave dhe vajzave tw reja dhe nw fushwn e shwndetit riprodhues dhe seksual.

Njerëzit meritojnë qasje në kujdes të sigurt për abortin në çdo kohë, por sigurimi i kujdesit në kohë është veçanërisht i rëndësishëm gjatë një krize e për këtë arsye qeveritë në mbarë botën duhet të veprojnë tani duke hequr të gjitha kufizimet në telemjeksinë për abort mjekësor për të siguruar që ata që kanë nevojë kanë qasje në kujdes të sigurt për abortet kudo që të jenë.

Për autorin